Słodycze reklamowe – w jaki sposób powstały lizaki?

Słodycze reklamowe

Słodycze reklamowe

Lizaki to reklamowe słodkości, które z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Różnić mogą się one od siebie smakiem, kształtem czy wielkością. Doskonale sprawdzają się podczas różnego rodzaju wydarzeń branżowych takich, jak chociażby targi, gdzie umieścić można je na firmowym stoisku i częstować nimi zainteresowanych gości. Pokusić można się również o zatrudnienie hostess, które rozdawać będą lizaki uczestnikom eventu. Większość z nas nie zastanawia się jednak, jaka jest historia tych słodkości. Kilka przydatnych ciekawostek na ten temat – poniżej.Pierwsze słodycze reklamowe, jakimi są lizaki, powstały w starożytnej Azji oraz Afryce. Mieszkańcy tych kontynentów wytwarzali słodycze z owoców oraz orzechów, które obtaczali w modzie. Aby ułatwi sobie ich jedzenie, wkładali w nie patyczki. Kolejne wzmianki na temat lizaków pochodzą z czasów średniowiecznych. Tamtejsza szlachta zajadała się gotowanym cukrem umieszczanym na specjalnych patyczkach. Często spotkać można się z opiniami, zgodnie z którymi amerykańskie lollipops zostały wynalezione w czasie wojny domowej. Za jednego z twórców tych słodkości uważa się George’a Smitha, który tworzył miękkie cukierki i wkładał do nich patyczek.

Słodycze reklamowe w formie, jaką znamy współcześnie zadebiutowały w XX wieku. W 1908 firma Racine Confectionery Machine Company wprowadziła zautomatyzowaną produkcję lizaków przy pomocy maszyny, która umieszczała cukierki na końcu patyczków. W ciągu jednej godziny powstać mogło nawet 2400 sztuk słodkości. W 1912 Rosjanin, Samuel Born stworzył maszynę, która w znaczący sposób ułatwiła cały proces.

Współczesne Słodycze reklamowe przybierają różne formy. Spotkać można się z takimi, które barwią język na określony kolor, zawierają w swoim wnętrzu gumę lub mają postać gwizdków. Miłośnicy tych słodkości udać powinni się do Jasła, gdzie znajduje się Muzeum Lizaka, w którym można poznać ich historię i nieco bliżej przyjrzeć się procesowi ich powstawania.

Otagowany , , .Dodaj do zakładek permalink.

Komentarze są wyłączone.